Top Blogi

piątek, 26 kwietnia 2013

Skoro tata mnie odwiedza, to słodko musi być ;-)

Muffiny z bananami i masłem orzechowym.


 Przepis zaczerpnięty z ugotuj.pl. i nieco zmodyfikowany ;)


      Ciasto:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 laski wanilii( cukier wanilinowy)
  • 1/4 szklanki miękkiego masła
  • 1/4 szklanki masła orzechowego (przepis podany w starszym poście)
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
      Składniki na kruszonkę:
  • 1/6 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 40g zimnego masła
W misce mieszamy obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Miksujemy dojrzałe banany. W osobnej misce miksujemy je z jajkami, wanilią, masłem, miodem i masłem orzechowym. Gdy składniki się połączą, wciąż miksując, dodajemy stopniowo suche składniki. Odstawiamy. Wszystkie składniki na kruszonkę wyrabiamy koniuszkami palców, aż zaczną tworzyć się "grudki". Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości papilotek ( sporo urosną ), po czym posypujemy je u góry kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 170C piekarniku przez 15-20 minut.
  
Połączenie bananów, masła orzechowego i wanilii daje naprawdę ciekawy smak, polecam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz