Muffiny z bananami i masłem orzechowym.
Przepis zaczerpnięty z ugotuj.pl. i nieco zmodyfikowany ;)
Ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 laski wanilii( cukier wanilinowy)
- 1/4 szklanki miękkiego masła
- 1/4 szklanki masła orzechowego (przepis podany w starszym poście)
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
Składniki na kruszonkę:
W misce mieszamy obie mąki, sodę, proszek
do pieczenia, cynamon i cukier. Miksujemy dojrzałe banany. W osobnej
misce miksujemy je z jajkami, wanilią, masłem, miodem i masłem
orzechowym. Gdy składniki się połączą, wciąż miksując, dodajemy
stopniowo suche składniki. Odstawiamy. Wszystkie składniki na kruszonkę
wyrabiamy koniuszkami palców, aż zaczną tworzyć się "grudki". Ciasto
wlewamy do 2/3 wysokości papilotek ( sporo urosną ), po czym posypujemy
je u góry kruszonką. Pieczemy w rozgrzanym do 170C piekarniku przez
15-20 minut.
Połączenie bananów, masła orzechowego i wanilii daje naprawdę ciekawy smak, polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz