Top Blogi

niedziela, 9 czerwca 2013

Tylko raz w tym tygodniu miałam czas na ugotowanie porządnego obiadu- sesja trwa... Blog cierpi :( Ale już niedługo!

Mój mózg potrzebuje odpowiedniego odżywienia, a więc pełnowartościowe białko + dużo witamin


Pieczone warzywa i miodowo- cynamonowa pierś z kurczaka

Warzywa mogą być naprawdę dowolne, ja dałam to co akurat miałam w lodówce, czyli pomidory śliwkowe ( mają wyjątkowy słodki smak), ogórka, bakłażana, cebulę. Warzywa pokroiłam w kostkę i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, posypałam solą, pieprzem, ziołami i 2 łyżkami oleju z pestek dyni ( może być oliwa z oliwek). Pieczemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni i gotowe.

Pierś z kurczaka( być może ma nieco dziwny kształt, nie jest "idealna" jak te sklepowe, ale to przez to, że z domowego źródła ;)) wcześniej zamarynowałam w: oliwie z oliwek, łyżeczce miodu, cynamonie i soku z cytryny. Marynowanie sprawia, że przygotowywane mięso jest miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne, warto pomyśleć zatem o tym minimum godzinę przed smażeniem ;) Po wyciągnięciu z lodówki smażyłam pierś na moim nowym nabytku- oleju kokosowym. Zakochałam się w jego smaku i właściwościach... opiszę go w innym poście. Olej skarmelizował się z miodem pod wpływem wysokiej temperatury, co dało naprawdę niepowtarzalny smak.... musicie spróbować!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz