Top Blogi

poniedziałek, 29 lipca 2013

Proteinowe muffiny czekoladowe.



Najprostsze i najszybsze w przygotowaniu muffiny jakie znam, a w dodatku smakują naprawdę dobrze i są zdrowe- bez mąki i sztucznych dodatków. Jeśli macie ochotę na coś czekoladowego , polecam :)

Składniki:
- 1/2 szklanki "mąki" przygotowanej ze zmielonej 1 szkl. płatków owsianych + pół szklanki migdałów
- 5 łyżek kakao
- 2 jajka
- 1/2 laski wanilii ( lub inny aromat, polecam jednak te naturalne )
- 2 miarki odżywki proteinowej ( wersja dla sportowców, można pominąć)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowego ( kolejne zastosowanie tego genialnego oleju)
- 1 łyżka brązowego cukru ( można pominąć)
- można dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, jednak to już troszkę sztuczne ;)
Wszystko mieszamy za pomocą blendera i gotowe. Ja za każdym razem stosuję inne dodatki  np. skórkę z cytryny, banany, truskawki, które dodaję do ciasta lub kładę na spód foremek. Dzięki temu smak muffinek za każdym razem jest inny.


Przepis zaczerpnięty z http://www.youtube.com/watch?v=X0XsQXG28CM
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Brzmi zachęcająco :)
    A jak długo się piecze i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Około 15 minut w 200 stopniach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam akurat odzywkę o smaku lodów waniliowych, idealnie się nada do tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń