Top Blogi

czwartek, 25 kwietnia 2013

Cukinia, jest już tania! :D Cukinia+ pomidory + mozarella - mój ulubiony zestaw i chyba znak, iż wiosna zagościła na dobre ;-) Do nich zrobiłam kotlety z ciecierzycy, bo od dawna za mną chodziły.









Cukinia z pomidorami i mozzarellą:
- 1 cukinia
- 1 pomidor
- 1 kula mozzarelli
Cukinie obieramy, kroimy w krążki i smażymy na oliwie z dwóch stron. Kiedy się podsmaży pod każdy plasterek podkładamy plasterek pomidora a na wierzch mozarellę. Solimy i pieprzymy do smaku i posypujemy bazylią. Przykrywamy na minutę pokrywką i gotowe.

Kotlety z ciecierzycy:
- ciecierzyca  do gotowania lub taka z puszki około 200 gr
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, kminek,
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- troszkę startego na tarce sera żółtego( do zlepienia ciasta)

Cieciorkę ugotować i zmielić w blenderze. Dodać cebulę, posiekany czosnek, jajko, mąkę, przyprawy i ser żółty. Zarobić ciasto i smażyć na oleju, najlepiej rzepakowym ;) Na ostatnim zdjęciu wersja z ketchupem, jogurtem i szczypiorkiem. ( nie mogłam się powstrzymać, aby takiej spróbować ;)) 

Ciecierzycę naprawdę warto jeść, zwłaszcza, jeżeli nie przepada się za mięsem. Okazuje się, że zawiera podobne do niego ilości białka, nie mówiąc już o witaminach i mikroelementach. 
Mnie bardzo smakuje :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz