Top Blogi

niedziela, 26 maja 2013

Kasza jaglana z oscypkiem, truskawkami i orzechami laskowymi



Składniki:
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- palsterki oscypka
- truskawki
- orzechy laskowe
- łyżeczka masła,
- kilka łyżek mleka
- cynamon, pieprz

Kaszę ugotować 1:2, aż całkowicie wchłonie wodę. Do ugotowanej dodać masło, mleko i cynamon, wymieszać. Warto dodać tłuszczu, gdyż dopiero wtedy będziemy mogli czerpać korzyści z witamin zawartych w kaszy(tych rozpuszczalnych w tłuszczach). Na wierzch podsmażone plasterki oscypka, pokrojone truskawki i podprażone orzechy, popieprzyć do smaku.
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, bogatą w mnóstwo witamin i błonnika. Jest trochę zapomniana, a można z niej zrobić naprawdę mnóstwo rzeczy. Więc będę o niej skutecznie przypominać ;)

2 komentarze: